Duurzame ballen

Dutch Design Week: snacks van restafval

23 oktober 2018 12:35

De Balletjes zijn vegetarische bitterballen gemaakt van snijresten van friet, bier en kaas.

Afgelopen weekend is tijdens de Dutch Design Week de nieuwe snack De Balletjes gelanceerd. De Balletjes zijn gemaakt van de aardappelresten die overblijven bij de productie van friet. Oftewel: een vegetarische variant op de bitterbal. Slim bedacht natuurlijk, je eigen afval verkopen als een duurzaam product.

Patatproducent FrietHoes uit Haarlem houdt bij snijden en frituren restanten aardappels over. FrietHoes-kok Kasper van Heerden ontwikkelde daarom een recept om dat afval te verwerken in een borrelsnack. Naast de gefrituurde aardappelresten worden De Balletjes gemaakt van IPA van Jopen Bier en kaas.

Eerder stookte FrietHoes al een wodka van aardappelrestanten en werd er samen met brouwerij Troost een biertje gebrouwen van het restafval: Schillenbier.

De Balletjes zijn tot en met zondag 28 oktober te proeven tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven bij de FrietHoes-foodtruck op het Ketelhuisplein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

The future is weer bright (dankzij designers)