Vader Nick Herbert bedacht een app, omdat zijn zoon Ben nooit reageerde op zijn berichten Beeld © Twitter.com/ReplyASAP
Vader Nick Herbert bedacht een app, omdat zijn zoon Ben nooit reageerde op zijn berichten Beeld © Twitter.com/ReplyASAP
Nieuws

Vader Nick bedenkt app die zoon verplicht te antwoorden op zijn berichten

21 januari 2019 17:14

Gebruiken jouw kinderen hun telefoon vooral om spelletjes te spelen, filmpjes te kijken en te appen met iedereen behalve hun ouders? Een Britse vader herkent dat probleem en ontwikkelde een app die de telefoon van je kroost vergrendelt tot ze jouw bericht of telefoontje hebben beantwoord.

Nick Herbert, vader van de Britse puber Ben, kocht een smartphone voor zijn zoon toen hij naar de middelbare school ging. "Die was bedoeld om contact te houden als dat nodig was, maar het zorgde juist voor een nieuw probleem", schrijft hij op zijn eigen website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online opvoeding kan veel ellende voorkomen: 'Het is steeds iets meer loslaten'

"Hij kan er spelletjes op spelen en filmpjes op kijken", vervolgt de vader. Net als veel jongeren wil zoon Ben niet altijd dat zijn vader dat doorheeft. "Hij heeft zijn telefoon altijd op stil en antwoordt dus bijna nooit als ik contact met hem zoek." Uit frustratie bedacht hij een app.

'Reageer zo snel mogelijk'

De app ReplyASAP, dat in het Nederlands zoiets als 'Reageer zo snel mogelijk' betekent, moet dat probleem voor vader Nick en andere ouders oplossen. Wanneer zijn zoon nu een bericht van hem krijgt, gaat zijn geluid ondanks de stille modus van de telefoon toch af. Als Ben niet direct reageert, wordt zijn telefoon vergrendeld en kan hij pas verder spelen op zijn telefoon als hij zijn vader een berichtje terugstuurt.

Puberexpert Marina van der Wal moet een beetje lachen om de app. "Ik herken en beaam de frustratie van deze vader zeker", zegt ze tegen Editie NL. "Maar ik heb ook een beetje medelijden met de kinderen wiens ouders deze app willen gebruiken."

Twee hijgende mensen in je nek

De pubertijd is volgens Van der Wal de tijd dat kinderen los willen en moeten komen van hun ouders. "Twee van die hijgende mensen in je nek die alles willen weten is vervelend en niet goed voor het zelfvertrouwen en zelf oplossend vermogen van het kind."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Smartphone in de klas kan prima hulpmiddel zijn'

Vader Nick schrijft dat hij tijdens het bedenken van de app met Ben heeft overlegd. "Hij vindt het een goed idee, want hij weet dan direct dat het een belangrijk bericht is en kan meteen antwoorden." De app werkt alleen als zowel het kind als de volwassene de app op hun telefoon hebben gestaan.

'Alleen bellen als het echt belangrijk is'

Van der Wal raadt aan vooral goede afspraken te maken met je zoon of dochter. "Spreek af dat je alleen belt als het om iets echt belangrijks gaat." Dus als je bang bent dat ze een belangrijke afspraak zijn vergeten en niet als je wil weten of ze met vrienden naar de stad zijn gegaan. "Als je continu contact zoekt, ben je echt niet belangrijk genoeg om op te nemen. Als je alleen belt of appt wanneer het er echt toe doet, nemen ze zeker op."

Ook voor volwassenen onderling kan ReplyASAP een uitkomst zijn, denkt bedenker Nick. De app is nu alleen in de Google Playstore te downloaden. De iPhone staat de app nog niet toe.