Top-architectuur

Ondergronds: dit hotel zit in een steengroeve

12 februari 2019 19:09

Dit Chinese hotel is gebouwd in een steengroeve en heeft 16 ondergrondse verdiepingen. De laagste twee verdiepingen bevinden zich zelfs onder water.

Het Shimao Wonderland-hotel heeft maar twee verdiepingen bovengronds, de andere 16 etages zijn letterlijke verdiepingen en duiken 88 meter diep de aarde in. Het 5-sterrenhotel Shimao Wonderland Intercontinental (ook bekend als het Songjiang Quarry Hotel) is gebouwd in een steengroeve buiten de Chinese stad Shanghai.

Naast dat het uitzicht een bijzondere ervaring biedt, was het voorkomen van meer schade aan het landschap een reden om het bouwwerk ondergronds aan te leggen. Shanghai staat bekend om haar hoge wolkenkrabbers. Het hotel heeft daarom al de bijnaam aardekrabber gekregen.

Het ondergrondse hotel is ontworpen door de Britse architect Martin Jochman, in eerste instantie voor het architectenbureau dat ook het iconische Burj Al Arab Hotel in de vorm van een zeil in Dubai heeft gebouwd. Uiteindelijk is het werk onder zijn eigen studio JADE+QA opgeleverd.

Het idee om hoge flats voor toeristen niet meer als horizonvervuiling te zien is baanbrekend. Misschien een ideetje voor de steengroeves in Limburg?