Beeld © Getty
Beeld © Getty
Nieuws

'2018 slechtste jaar ooit voor verkoop smartphones'

31 januari 2019 16:43

Het gaat niet zo lekker met de smartphonemarkt. Sterker nog: 2018 gaat de boeken in als het slechtste verkoopjaar ooit. Er werden 'slechts' 1,4 miljard telefoons verkocht en de kans dat het dit jaar verder daalt wordt groter en groter.

Vorig jaar daalde het aantal verkochte smartphones met 4,1 procent ten opzichte van 2017.

Er waren maar een klein aantal landen waar meer smartphones over de toonbank gingen, maar dat is bij lange na niet genoeg om de daling in de VS en China goed te maken, meldt marktvorser IDC op basis van voorlopige verkoopcijfers.  

In het laatste kwartaal van 2018 daalde de verkoop met 4,9 procent. En dat is alweer het vijfde kwartaal op rij dat het er minder smartphones zijn verkocht.

Een rommeltje

"De smartphone-markt is een rommeltje", legt Ryan Reith van IDC uit. Volgens hem is er maar weinig positiefs te melden over de smartphonemarkt in 2018.

Dat er consumenten minder smartphones kopen, komt onder andere doordat ze langer wachten met het vervangen van hun huidige smartphone.

Bovendien zijn consumenten niet blij dat telefoons steeds duurder worden, aldus Reith. En dan zijn er nog de economische onzekerheden waar de markt last van heeft. 

Apple haalt Huawei weer in

Van de drie marktleiders, Samsung, Apple en Huawei, wist alleen die laatste in het laatste kwartaal meer telefoons aan de man te brengen dan in diezelfde periode in 2017.

Toch wist Apple het Chinese bedrijf vorig kwartaal weer in te halen als een-na-grootste verkoper van smartphones. Samsung blijft marktleider.