Filantropie

Bill Gates droomt van nieuwe generatie wc’s

12 februari 2019 21:02

Bill en Melinda Gates steken geld in de ontwikkeling van een nieuwe generatie wc’s. Zo moeten ook arme mensen toegang krijgen tot goede sanitaire voorzieningen.

Dat schrijven zij in hun jaarlijkse brief over de zaken waar zij het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest.

Bill Gates wijst er in de brief op dat er nog elke dag bijna 800 kinderen overlijden vanwege gebrekkige sanitaire voorzieningen. “Meer dan 2 miljard mensen hebben geen toegang tot een fatsoenlijke wc.”

Het simpelweg verschepen van westerse toiletten naar arme landen is volgens de Microsoft-oprichter geen oplossing. “Daarvoor zijn rioolsystemen nodig die te duur zijn om te bouwen en die bovendien veel water nodig hebben.”

Betaalbare wc’s

Om die reden investeert Gates, die zich na zijn vertrek als ceo bij Microsoft heeft ontpopt als filantroop, in de ontwikkeling van nieuwe wc’s die wel geschikt zijn om te gebruiken in streken waar uitgebreide riolering ontbreekt.

Verscheidene bedrijven maken al toiletten die geschikt zijn voor gebruik in arme gebieden, constateert Gates. “Ze voldoen aan bijna alle vereisten: ze maken een einde aan ziekteverwekkers, ze sluiten aan bij de behoeftes van snelgroeiende stedelijke gebieden en ze hebben geen riolering, externe waterbron of altijd aanwezige elektriciteit nodig om te functioneren.”

Het enige punt waarop de nieuwe wc’s nog tekortschieten is de prijs: ze zijn te duur. “Daarom investeert onze stichting in meer onderzoek en ontwikkeling om de wc’s betaalbaar te maken voor de armen”, schrijft Gates.

Woedeaanvallen

Bill en Melinda Gates weiden in hun brief ook uit over zaken als klimaatverandering, dna-testen, het belang van smartphones voor arme vrouwen en programma’s voor tienerjongens die te kampen hebben met woedeaanvallen. Bill Gates herkent het nodige van zichzelf in de jongens die door hun agressie in de problemen zijn gekomen.

“Toen ik bij Microsoft werkte, was ik vaak hard voor de mensen waarmee ik samenwerkte. Dat hielp ons in sommige gevallen om successen te boeken, maar ik ben er zeker van dat ik ook wel eens te ver ging.”

Paul Allen

Het Gates-echtpaar heeft de brief deze keer opgedragen aan Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft die in oktober overleed aan kanker. “Elke keer als we Jimi Hendrix horen, denken we aan hem.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Video: Bill Gates laat niets heel van Trump

Kijk ook: gadgets om in 2019 naar uit te kijken