AI voor de kleintjes

Deze scanner moet kinderen focus geven

2 juli 2019 12:37

Spot is speelgoed waarmee kinderen objecten kunnen scannen. Dankzij kunstmatige intelligentie horen ze dan een bijbehorend verhaaltje. Ook toont het apparaat met een ingebouwde projector ontdekkingen op de muur.

We hebben zelf al last van teveel input, snel afgeleid zijn en de ‘distraction economy’. Om al op vroege leeftijd te leren daarmee om te gaan is er Spot, de handheld scanner. Als je Spot op een object zoals een bloemetje of bijtje richt, hoor je informatie over het object dat in de spotlight staat.

Met AI-software herkent Spot het object en vertelt dan een verhaaltje dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen van 5 tot negen jaar jong.  

De strak vormgegeven, witte, taps toelopende kop op een mooi houten handvat heeft een gele knop waarmee je de scanfunctie activeert. Mik op het object, knijp in het handvat, en je hoort wat je in beeld hebt. Dat werkt een beetje als een vergrootglas, maar dan verhalend. Mik op een roodborstje en Spot zegt: “Hi Floris, ik ben een roodborstje. En jee wat heb ik een honger, wist je dat…”

Projector

Spot heeft nog een tweede functie. Bij het slapen gaan is Spot een projector die de ontdekkingen van vandaag op de muur projecteert. Dat gaat bijvoorbeeld zo: “Er was eens een jongetje dat Floris heet. Op een dag ontmoette Floris een Roodborstje…” Spot doet zijn magie dankzij een in de kop ingebouwde 3D-camera, een pico-projector, een microfoon en een haptisch motortje om vibratie te voelen. 

Dat samenvatten en terugblikken is eigenlijk nog de mooiste functie om je te leren waarderen en aandacht te hebben. Een soort mindfulness voor kinderen en dat is precies wat ontwerpbureau New Deal Design voor ogen had. Het bureau van Gadi Amit werkte eerder voor sporttracker Fitbit

Miniatuurvoorbeeld
Tech toys voor je kids

Dit leerzame tech-speelgoed raden we aan

Miniatuurvoorbeeld
Speelspeaker voor kids

Deze speelspeaker laat kinderen naar boeken luisteren