Stemassistent

Microsoft-medewerkers luisteren mee met Cortana en Skype

7 augustus 2019 20:19

Microsoft laat freelance medewerkers meeluisteren naar stemopnames van de vertaalfunctie van Skype en stemassistent Cortana.

Vice Motherboard schrijft dat Microsoft van de opnamen gebruik maakt om de achterliggende systemen te verbeteren. Het gaat om opnames van conversaties die met behulp van de vertaalfunctie van Skype zijn gehouden.

Op de website van Skype staat vermeld dat vertaalde telefoontjes kunnen worden opgenomen voor analysedoeleinden. Daarbij wordt duidelijk gemaakt dat deze vertalingen gecontroleerd worden, maar wordt niet gezegd dat de opnamen ook langs menselijke oren gaan.

Bescherming van data

Een anonieme bron die werkzaam is voor Microsoft stuurde opnamen van intieme conversaties naar Motherboard. De opnamen zijn vijf tot tien seconden lang. "Dat ik dit met jullie kan delen toont al hoe slap Microsoft is in het beschermen van deze data", zegt de bron tegen Motherboard.

De opnamen die de bron tijdens zijn werk bij Microsoft heeft beluisterd, bevatten volgens hem onder andere volledige adressen en geluiden van telefoonseks.

Officieel wordt de vertaling via een algoritme gedaan. Om dit algoritme te trainen, worden menselijke werknemers gevraagd om sommige vertalingen te controleren en zo nodig te corrigeren. 

Niet de eerste

In een reactie aan Motherboard zegt Microsoft verschillende procedures te hebben om de privacy van gebruikers te waarborgen. "Microsoft vraagt eerst om permissie voordat stemdata verzamelt en gebruikt wordt."

Amazon, Google en Apple kwamen eerder dit jaar al in opspraak omdat medewerkers van de techbedrijven bleken mee te luisteren met opnamen van de stemassistenten. Apple en Google zijn daar tijdelijk mee gestopt.

Afgeluisterd via Siri en Google Assistent: hoe zit het?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Privacy

Google laat medewerkers voorlopig niet met Assistant meeluisteren