Irritaties

Overstappen van iPhone naar Android: deel 3

12 augustus 2019 08:42

Rutger gebruikt al sinds de iPhone te koop is in Nederland de smartphone van Apple. Hij probeert een maand de overstap naar Android. Deel 3: de praktische voor- en nadelen.

Ik gebruik nu drie weken de OnePlus 7 Pro als mijn enige telefoon. Als ik een verhaallijn moet uitzetten dan zou ik de volgende fases definiëren: enthousiasme, irritatie, kijken op Apple webshop, acceptatie, evaluatie. Ik neem je even kort mee door mijn emotionele rollercoaster met deze Android-telefoon. 

Enthousiasme

Al het nieuwe speelgoed dat verpakt is in een mooie doos en tot leven komt als je een aan knopje aanraakt, kan in eerste instantie rekenen op mijn enthousiasme. Het is mijn diepste biologische instinct om daar warm voor te worden. Kudos dus voor OnePlus om een mooie doos te maken, een fraai ontworpen product en Google heeft een paar lekkere animaties als je de boel instelt. 

Irritatie

De volgende fase laat per product korter of langer op zich wachten, maar komt onherroepelijk. Mijn iPhone SE begon na 1,5 jaar allergie bij me op te wekken doordat hij het einde van de dag niet meer haalde, dat ik het scherm toch wat klein vond (gaan mijn ogen achteruit?!) en dat voor Apple in het verleden onvoorstelbare bugs begonnen te verschijnen. Soms zette ik de camera aan en verschenen alle interface-onderdelen, maar het beeld bleef zwart. Maakte ik een foto, dan was er niks aan de hand, maar de zoeker bleef nog steeds zwart. Alleen een reset kon dat oplossen.

Bij mijn glimmende nieuwe Android telefoon met de laatste versie van de interface erop begon de irritatie 1,4 jaar eerder. Op dag 2 van gebruik namelijk. Laat ik daarbij meteen de belangrijke disclaimer doen dat ik begrijp dat mijn jarenlange ervaring met de logica van Apple, mij niet in staat stelt om objectief te oordelen. Maar dat geldt voor iedereen die overstapt van een iPhone naar Android. 

Mijn grootste irritatie ontstond door de USB-modi. Wil ik foto's overzetten, dan moet ik eerst in een menu duiken om de USB-stand te wijzigen. Dat is geen pop-up zodra ik USB aansluit, maar iets waar ik of een notificatie voor moet doorklikken, of echt tussen de instellingen moet gaan zoeken. Aansluiten op de elektrische auto Hyundai Kona had helemaal 0 resultaat. De telefoon werd opgeladen, maar ik kon alleen via Bluetooth muziek streamen. Android Auto is in Nederland nog niet officieel verkrijgbaar. De enige manier om in de Hyundai wel mijn eigen muziekjes te luisteren was door de achterdeur van mijn telefoon open te zetten, daar vanuit Chrome Android Auto op te installeren en te hopen dat er geen virussen meegeslopen zijn. 

Kijken op de Apple Webshop

Ik weet al lang dat de iPhone XR in de 128 gb-versie €919 kost. Maar ik hoopte dat iemand bij Apple via mijn camera meekeek en mij zag struggelen met de USB-instellingen van mijn telefoon en zou denken: €750 is eigenlijk ook wel genoeg. Toen het door mij zelf geïnstalleerde Android Auto zichzelf de hele tijd begon op te starten terwijl ik iets anders aan het bekijken was, klonk zelfs die €919 als een koopje.

Toen mijn ASN Bankieren app vond dat andere programma's niet langer het recht mochten hebben om in de voorgrond dingen te doen, terwijl ik aan het internetbankieren was, knapte er iets in mij. Ik moest alle apps bijlangs om te kijken wie de schuldige was aan deze foutmelding, maar kon het niet vinden. Uiteindelijk heb ik alleen de hoog nodige apps (telefoon, berichten, Whatsapp, etc) de gelegenheid gegeven zelf de voorgrond te pakken en de rest uit gezet. Dat loste niets op. Tot de volgende dag, toen deed de app het opeens weer. Steve Jobs, leefde je nog maar! 

Acceptatie

Ik had mezelf beloofd om het vier weken te proberen. Miljoenen mensen gebruiken Android-telefoons. Zelfs mensen die een iPhone kunnen betalen. Wat zou ik dan moeilijk doen. Geloof het of niet, na twee weken begon het wat te wennen. Mijn bankieren app doet het weer, ik weet de USB-instellingen met mijn ogen dicht te vinden en Android Auto houdt zich meestal koest. 

Sterker nog: ik kon mijn draadloze hoofdtelefoon met NFC koppelen, heb zelfs al een keertje afgerekend met mijn telefoon bij de pinautomaat, en ik heb mezelf geleerd te swipen. Allemaal dingen die met een iPhone niet kunnen. En dus heb ik me er even bij neer gelegd. Het voelt nog steeds als een stap terug. Android Auto komt niet in de buurt van Apple Carplay, het idee dat ik achterdeurtjes open kan zetten en ik rekening moet houden met virussen ligt me niet lekker en de integratie met mijn agenda's, todo-lijstjes, contactpersonen en notities werkt niet meer naadloos. 

Evaluatie

Ik maak me dus op voor de evaluatie. Nog een week te gaan, voordat ik conclusies ga trekken. Maar dat prijsverschil in aanschafprijs klinkt inmiddels wel in het voordeel van de Android-telefoon. En dan heb ik het over de OnePlus, niet eens over bijvoorbeeld de Pocophone. Volgende week volgen de conclusies.

Eerder:

Overstappen van iPhone naar Android - deel 1

Overstappen van iPhone naar Android - deel 2

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 10