Review

Getest: draadloze koptelefoon Audio-Technica M50xBT

8 februari 2019 20:33

De bekabelde ATH-M50x-hoofdtelefoon van Audio-Technica levert al jaren goede geluidskwaliteit voor een redelijke prijs. Ook Audio-Technica is nu klaar voor het draadloze tijdperk en introduceerde onlangs de ATH-M50xBT, een bluetooth-versie van de oude klassieker. Is dat ook een aanrader?

De kraakheldere geluidskwaliteit waar de ATH-M50x bekend om stond is gelijk gebleven in het draadloze model, wat goed nieuws is. De hoofdtelefoon biedt een helder en neutraal geluid, zonder al teveel bass. De hoofdtelefoon is heeft fijne grote oorschelpen en de oorkussens lijken iets steviger dan het bedrade model. Doordat het product voornamelijk plastic is, voelen knopjes wat goedkoop aan. De hoofdtelefoon heeft inklapbare oorschelpen, maar ook ingeklapt is de hoofdtelefoon nog groot van formaat.

Nieuwe audiopoort

De bekabelde ATH-M50x had een speciale vergrendeling voor de audiokabel, zodat deze vastgedraaid kon worden in de hoofdtelefoon. Het draadloze model heeft dit niet, maar er is wel een 3,5mm audiopoort aanwezig. Audio-Technica levert zelfs een kabel mee in de doos, met extra microfoon en bedieningsknoppen in de kabel. In de doos worden verder een opbergzakje en een micro-USB-oplaadkabel meegeleverd.

Goede concurrentie

De accuduur van de hoofdtelefoon is 40 uur. Dit is een hoop, maar tegenwoordig niet meer uniek voor hoofdtelefoons van 200 euro. Die prijsklasse maakt het voor deze headset overigens een stuk lastiger om opnieuw de beste prijs-kwaliteit te behalen. Alle grote merken bieden inmiddels een draadloze koptelefoon met dezelfde voordelen en meestal zelfs meer. Zo mist de ATH-M50xBT actieve noise cancelling.  

Conclusie

Goed geluid is niet meer het enige om uit te blinken. Door de plastic behuizing, een app die weinig toevoegt en de ietwat matige knoppenbediening is deze hoofdtelefoon niet zo'n aanrader als zijn bekabelde voorganger.

Maar dat betekent niet dat deze ATH-M50x geen goede koop is. Zoek je een draadloze koptelefoon zonder poespas en met een kraakhelder geluid, dan is hij zelfs voor zijn prijs (199 euro) de moeite waard.

Pluspunten

  • Premium geluid
  • Fijne oorkussens
  • 3,5mm jack (kabel in de doos)
  • 40 uur accuduur

Minpunten

  • Plastic behuizing
  • Geen USB-C (maar micro-USB)
  • Geen noise-cancelling
  • Weinig toevoegende 'connect'-app
  • Spraakassistent lastig te benaderen

AirPods-alternatieven voor Android