Auto-test

Duurtest Jeep Compass: als een jeugdvriend

13 mei 2019 08:51

Drie weken rijdt Bright-autotester Rutger nu met de Jeep Compass. Tijd om de relatie te evalueren. Is er een '3 week itch'?

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto voor de Bright Duurtest. Volg hier de updates.

De Jeep Compass is nu drie weken ons werkpaard en hij heeft het niet makkelijk. Hij werd voorgegaan door de charismatische Peugeot 508 en tijdelijk afgelost door een Tesla Model 3 en een Model X (die zie je binnenkort op ons kanaal). Pittige concurrentie uit een hoger prijs segment. Maar net zoals het lastig is om je eigen vriendin niet met nieuwe ogen te zien als je op de set van de commercial voor het Fyre Festival hebt gewerkt, is het ook moeilijk om niet anders naar de Jeep te gaan kijken. 

De Compass is na alle verleiding van de sexy Tesla symbool geworden voor trouw. Geen Falcon Wing Doors om indruk mee te maken. Maar je hoeft ook niemand uit te leggen dat de deuren niet open gaan omdat hij er te dicht voor staat.  De auto stuurt zichzelf niet door bochten, maar hij remt ook niet voor vrachtauto's waar hij bang van is geworden. Hij kan geen dansje doen met zijn deuren, geen sprintje trekken waar je misselijk van wordt en niet elektrisch zijn tankklep dichttrekken.

Je loopt er naar toe, trekt een deur open (dankzij keyless entry), drukt op een startknop en je kunt wegrijden. Old school. De Jeep belooft ook nog eens dat je niet per se op de weg hoeft te blijven, maar hij je ook verder zal helpen als je door de modder moet dankzij vierwielaandrijving en speciale modi voor modder, zand en andere lastige ondergronden. 

Kortom, na drie weken voelt het leven met de Jeep Compass als de band met een jeugdvriend. Niet de persoon die je wekelijks komt vertellen over een nieuw avontuur dat hij in New York of Singapore heeft beleefd, maar degene die je vroeger hielp met het plakken van je band en je nu helpt verhuizen. 

Volgende week lees je ons eindoordeel.

Lees hier meer Duurtest-artikelen