Tips

Digitaal opruimen als Marie Kondo

17 januari 2019 13:30

Kan jouw huis wel een opruimbeurt gebruiken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan kun je natuurlijk naar de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo kijken op Netflix. Maar we helpen graag een handje door je vijf apps te geven waarmee je al gericht kunt beginnen met het organiseren, opruimen en schoonmaken van je huis.

1. Snupps

Net als Marie Kondo begin je bij het begin en duik je de kledingkast in. Bekijk wat je wilt houden en wat je al een tijd niet hebt gedragen. Met Snupps kun je alles handig organiseren – en direct ook verkopen wanneer iets niet meer nodig is. Daarnaast kun je er ook nog handige 'shelves' in aanmaken waarmee je items kunt bundelen, zoals bijvoorbeeld wintersportspullen. Maak het voor jezelf nog overzichtelijker door aan te geven waar in huis je die spullen precies bewaart. Op zoek naar een dikke warme muts? Dan heb je die binnen de kortste keren gevonden via Snupps. Merk je nu dat je een item al een ruime tijd niet hebt gedragen? Dan kun je het direct via de app verkopen. Die is niet alleen handig voor kleding, maar ook voor boeken en dvd's. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Overbodige items direct verkopen via de app.
Minpunten: Het kost wat tijd om alle items in de app te zetten en te organiseren. Maar als ze er eenmaal in zitten, heb je een mooi overzicht van alles wat je hebt én kun je met een druk op de knop items zoeken die bijvoorbeeld in je berging of op zolder liggen.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

2. Scannable

Na de kleding ga je aan de slag met al het papierwerk dat je hebt liggen. Scannable is een app waarmee je alles gemakkelijk kunt digitaliseren en werkt als een scanner. Zo kun je documenten fotograferen die door de app vervolgens precies worden uitgesneden en, als dat noodzakelijk is, iets scherper worden gemaakt. Al je gescande documenten kun je bewaren in de notitie-app Evernote. Hier kun je verschillende mappen aanmaken, zodat je alles weer goed kunt terugvinden. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Je kunt de app koppelen aan de notitie-app Evernote. Administratie bij administratie, herinneringen bij herinneringen, et cetera.
Minpunten:  Niet te gebruiken op Android-toestellen (terwijl Evernote wél voor Android beschikbaar is).
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

3. Think Dirty

Een andere verfrissende app is Think Dirty. Hiermee neem je je badkamerkastje eens goed onder de loep. De app maakt je bewust over schadelijke stoffen die in je producten zitten. Grote kans dat je met deze app flink de bezem door je badkamerkastje gaat halen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een groot overzicht aan producten waarvan je direct kunt zien of ze goed voor je zijn.
Minpunten: De app is in het Engels, waardoor je aanbevolen items niet direct kunt bestellen (en je sommige woorden nog steeds moet opzoeken).
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

4. FlyLady Plus of Cleaning Organiser

Geen idee waar je nu precies moet beginnen als het om schoonmaken gaat? Dan vind je in de iPhone-app Fly Lady Plus of de Android-app Cleaning Organiser een reeks to-dolijstjes die je zelf kunt afvinken zodra je klaar bent met het uitvoeren van een schoonmaak-of opruimtaak. Daarnaast staan er nog meer handige afvinklijstjes in de app, zoals bijvoorbeeld een ochtend- of avondroutine waarmee je je huis spic en span maakt.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Niets leuker dan taken afvinken!
Minpunten: Ook deze app is in het Engels.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

5 ChoreMonster

Speciaal voor de kleintjes is er ChoreMonster. Via de zogeheten Mothership-app kun jij allerlei taken in ChoreMonster zetten waarvan je graag wilt dat je kinderen ze uitvoeren. Met het volbrengen van de taken kunnen ze punten winnen, die ze vervolgens kunnen inwisselen voor bijvoorbeeld televisie-tijd of tijd om achter de computer door te brengen. Maar je kunt ze ook belonen met bijvoorbeeld pizza of een lekkere snack. Zo leer je je kinderen op een leuke manier opruimen – wie weet heb je over een paar jaar je eigen Marie Kondo in de familie zitten.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Voor kleintjes wordt opruimen op deze manier leuk. 
Minpunten: Helaas is ook deze app alleen beschikbaar in het Engels.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.