Tips

Helemaal uitgerust op reis met deze apps

7 juni 2019 16:18

Vijf apps waarmee je jouw smartphone tijdens je vakantie een digitale break kan geven.

Uit een onderzoek van Tele2 Zakelijk & T-Mobile is gebleken dat een constante bereikbaarheid een worsteling met zich meebrengt. Zo blijkt dat de helft van Nederland (57%) nooit meer een dag offline is. Zelfs niet in het weekend of op vakantie. Dat moet anders! Daarom vijf apps die ervoor moeten zorgen dat jij lekker kunt genieten van je welverdiende trip.

1. Doo: Get Things Done

Als je met een uitgerust hart op vakantie wil gaan, is de kans groot dat je allerlei lijstjes maakt van dingen die je nog moet doen voor je vakantie. Om ervoor te zorgen dat je deze dingen niet alsnog tijdens je vakantie gaat lopen doen! De app die het maken (en afstrepen) van deze lijstjes leuk maakt is: ‘Doo - get things done’. De app werkt als een soort van kaartspel waarbij je telkens een kaartje kunt wegslepen - mits je de taak hebt gedaan. Daarnaast kun je deze kaarten met andere gebruikers delen om lijstjes aan te vullen of om te zien of je collega of stagiaire de taak al heeft volbracht. Er is ook de mogelijkheid om een afvinklijstje in te stellen die je kunt bewaren. Handig voor vakantie of wekelijkse boodschappen.

Prijs: Eenmalig 5,59 euro.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Super fijn aan deze app is dat je notificatie op locatie kunt instellen. Moet je bijvoorbeeld niet vergeten om zonnebrandcrème te kopen, dan kan je een notificatie in de supermarkt ontvangen. Maar het kan je ook helpen op werk om je die extra reminder te sturen van iets dat je absoluut niet mag vergeten. Een ander fijn punt is dat de app zowel op je telefoon beschikbaar is als op je computer.
Minpunten: Alleen beschikbaar voor iOS.
Waar voor je geld: Ja.

2. Spark
Een van de dingen die we allemaal blijven checken en waar we ook erg onrustig van worden, is de inbox van je e-mail. Als jij je inbox opent en je kijkt tegen 50 e-mails aan, dan word je niet bepaald rustig. Het doel van Spark is om je inbox schoon te houden. Dit doe je door e-mails te lezen en direct om te zetten acties of deze te archiveren. De app is daarnaast slim genoeg om belangrijke e-mails bovenaan te zetten en de ietwat minder belangrijke lager in je inbox. Een ander extreem fijne feature is dat je e-mailtjes kunt inplannen. Ideaal! Fijn voor op vakantie of je weekend is dat je kan instellen dat je van bepaalde mensen waarvan je e-mail ontvangt wél een notificatie ontvangt. Zo hoef je dus niet 24/7 je e-mail te checken, als je een belangrijke e-mail verwacht.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Notificaties instellen bij bepaalde personen, zodat je tijdens je weekend of je vakantie niet toch nog je e-mail gaat checken om te kijken of je misschien iets belangrijks mist.
Minpunten:
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Off the Grid - Digital Detox app

We weten allemaal dat het soms nogal lastig kan zijn om die telefoon even weg te leggen. Zeker omdat we gewend zijn altijd bereikbaar te zijn voor iedereen. Off the Grid helpt je tijdelijk offline te gaan. Mocht iemand je in die periode willen bereiken, dan ontvangt deze persoon een berichtje dat je later reageert. Een soort van out of office voor je mobieltje. Zo ben je naar bepaalde vrienden, familie of collega's tóch nog sociaal, ondanks dat je die telefoon even helemaal links laat liggen. De telefoon blokkeert als het ware je hele scherm. Fijn is dat je wel nog bepaalde personen toegang kunt geven. Stel het gaat met iemand in je omgeving even niet zo lekker waar je toch bereikbaar voor wil zijn, dan kan je deze exclusieve toegang geven. De app geeft je dat extra offline duwtje omdat je anders een klein bedrag moet betalen om toegang te krijgen en tsja.. dat besteden we tijdens een vakantie liever aan een lekker ijsje!

Prijs: Gratis. Wil je ondanks dat je jouw telefoon even tijdelijk hebt uitgeschakeld toch toegang tot je telefoon, dan betaal je een klein bedrag.  Beschikbaar voor: Android. Pluspunten: Het design van de app is super simpel waardoor die heel toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast vind ik het erg slim dat je wel toegang krijgt tot je camera. Ideaal voor vakanties! Minpunten: Jammer dat-ie alleen beschikbaar is voor Android. Waar voor je geld: Ja.

4. Moment - Balance Screen Time

De app Moment geeft je een duidelijk overzicht in je telefoongedrag. Hier kan je overigens zelf voor kiezen. Je kan zelf doelen instellen bij de app. Wil je weten hoeveel je op je telefoon zit, wil je beter slapen of kunnen focussen, of misschien meer tijd met je familie door brengen. Moment gaat je helpen! In het menu ‘Coach’ vind je verschillende cursussen waarbij je verschillende stappen krijgt om te doorlopen om - uiteindelijk - minder op je telefoon te gaan zitten.

Prijs: 8,49 euro per maand voor de Moment coach.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De cursussen doe je echt stap voor stap. Het is niet zo dat je verschillende stappen op 1 dag kunt nemen. Hierdoor kun je niets overslaan en ben je langzaam aan op weg naar een leven waarbij je minder de drang hebt om 24/7 online te zijn.
Minpunten: Volledig in het Engels.
Waar voor je geld: Ja.

5. Tide

Even helemaal ontspannen doe je met Tide. De app helpt je met focussen, slapen, ontspannen en ademhalingsoefeningen. Iedere dag krijg je een inspirerende foto met quote te zien om even een ‘break’ bij te nemen. Heb je een drukke klus of een deadline dan kun je kiezen uit ‘focus’, je krijgt dan rustgevende achtergrondgeluiden te horen waardoor je je beter kunt focussen. Die deadline die je voor je vakantie af moest krijgen, wordt met deze geluiden appeltje eitje!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Ontzettend mooie en vooral rustgevende app.
Minpunten: Ondanks dat de geluiden op mij een rustgevende werking hebben, heb je na verloop van tijd de geluiden wel gehoord en ben je toe aan iets nieuws. Helaas wordt de app niet aangevuld met nieuwe geluiden.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.